Jak ovlivňuje cenu koček fakt, že mají průkaz původu? - Durchánková, Tereza (2013)
Tato práce se zabývá kvantifikací vlivu průkazu původu a dalších faktorů (stáří, pohlaví, věk, původ, plemeno...) na nabídkovou cenu koček. Práce předpokládá, že v případě nabídky koček s průkazem původu je odstraněna informační asymetrie mezi prodávajícím a kupujícím, jelikož onen průkaz původu slouží jako záruka kvality kočky. Datový soubor tvoří přes 600 pozorování. Vliv faktorů ovlivňujících nabídkovou cenu koček je měřen pomocí modelů MNČ, Probit a Tobit. Výsledky ukazují, že průkaz původu zvýší cenu kočky ceteris paribus o 72%, pokud je nabízena za nenulovou cenu ve srovnání s kočkami bez průkazu původu. V případě všech nabízených koček, tedy i těch za nulovou cenu, se nepodařil vliv průkazu původu na nabídkovou cenu koček prokázat. Dále bylo za použití pozorování pouze s kladnými cenami například zjištěno, že pokud je kočka očkovaná, zvyšuje to její cenu o 20%, pokud je nabízena s příslušenstvím, její cena se zvýší o 27%. Také bylo potvrzeno, že cena kočky klesá nelineárně s rostoucím věkem. Nepodařilo se prokázat vliv vhodnosti na chov a pohlaví na nabídkovou cenu kočky.