Analýza konfliktu bez vědomé iniciace - Jína, Hynek (2013)
Práce teoreticky popisuje konflikt, jehož iniciace ani průběh není v zájmu zúčastněných stran, a konflikt přesto při plné racionalitě hráčů může vznikat. K tomuto účelu jsou vytvořeny sekvenční modely vzniku a průběhu konfliktu. První z nich rozšiřujeme o potenciální dezinterpretaci, druhý model vychází z dolarové aukce. První model predikuje vznik konfliktu, druhý model však jeho následný okamžitý zánik. Případná eskalace sporu v rámci druhého modelu vychází z přehnaného sebevědomí hráčů ohledně vlastního vítězství, respektive z podcenění vnímání hodnoty předmětu sporu oponentem. Práce také graficky a matematicky znázorňuje, jak se mění rovnováhy her v závislosti na velikostech užitých parametrů.