Formální a věcné zhodnocení ukazatele pojištěnosti na českém pojistném trhu - Blahút, Vlastimil; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Burešová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Diplomová práce analyzuje dlouhodobý vývoj úrovně pojistného trhu České republiky v letech 1993 -- 2012. Dále je zaměřena na pojistný trh Evropské unie a pojistný trh zemí, které tvoří Visegrádskou čtyřku (Maďarska, Polska, Slovenska a ČR). V práci je soustředěna hlavní pozornost na ukazatele globální pojištěnosti, kterými jsou poměr předepsaného pojistného k HDP a předepsané pojistné na jednoho obyvatele. Přehled o vývoji pojištěnosti dává hodnotiteli důležitou informaci o úrovni pojistného trhu každé vyspělé země a možnost srovnání mezi jednotlivými ekonomikami. V prvé části je vymezen pojistný trh, jeho význam a faktory ovlivňující jeho podobu. Dále jsou uvedeny ukazatele pojištěnosti, metodika výpočtu, problémy při výpočtu a hodnocení či faktory působící na jejich výši. Z hlavních faktorů ovlivňujících pojištěnost je považován HDP. Analytická část diplomové práce je pak rozčleněna na dvě hlavní témata dle životního a neživotního pojištění. Zprvu každého tématu dochází k hodnocení pojistného trhu v ČR, poté v EU a vybraných zemích. S analýzou je spojena i hypotéza kladné lineární závislosti HDP a předepsaného pojistného, která je podrobena zkoumání ve všech zmíněných zemích.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses