Použití metody bootstrap ve statistice - Procházka, Jiří (2013)
Cílem této bakalářské práce je představit základní využití metody bootstrap ve statistice. V následujících kapitolách bude vysvětleno fungování metody bootstrap, aplikace této metody pro odhadování směrodatné odchylky, vychýlení odhadu a pro tvorbu intervalů spolehlivosti. Taktéž v této práci bude prezentována možnost využití metody bootstrap pro testování statistických hypotéz. Následně budou tyto metody aplikovány na reálná či simulovaná data. Bude-li to možné, metoda bootstrap bude porovnána s analytickým přístupem. Práce bude členěna do pěti hlavních kapitol, vyjma úvodu. První z těchto pěti kapitol před-staví některé světové autory zabývající se bootstrapem a jejich knihy. Následující kapitola bude jakýmsi úvodem do problematiky. Třetí část se bude zabývat aplikací metody bootstrap pro hodnocení kvality bodových odhadů. V čtvrté části budou představeny aplikace některých metod bootstrapu pro tvorbu intervalů spolehlivosti. V poslední části této práce se budu zabývat testováním statistických hypotéz za pomoci metody bootstrap.