Phishing a vhodná ochrana proti němu - Beneš, Eduard; Luc, Ladislav; Oškrdal, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Jako téma bakalářské práce jsem si zvolil problematiku phishingu a způsobu ochrany proti němu. Důvodem volby tohoto tématu byly především jeho aktuálnost a nedostatečná obezřetnost ze strany uživatelů. Hlavním cílem této práce je blíže seznámit čtenáře s problematikou phishingu a zároveň na základě provedeného testování a následné analýzy zvolit nejlepší software na ochranu proti tomuto druhu kybernetické kriminality. V úvodu teoretické části je obecně představena historie, současný stav a budoucí vývoj phishingu. Dále jsou zde prezentovány čtyři hlavní metody, které jsou při tomto druhu podvodu často využívány. Na závěr této části je uvedeno několik konkrétních příkladů útoků na finanční instituce České republiky. Následující praktická část je již zaměřena především na způsob ochrany uživatele před phishingem. V první řadě je zde proveden anti-phishing test vybraných programů, které jsou pak následně hodnoceny podle předem daných kritérií. Na základě této analýzy je z nich později vybrán nejlepší software na ochranu proti phishingu. Vše je doplněno o několik důležitých rad týkajících se bezpečnosti práce na internetu, které by měl každý uživatel v rámci své ochrany dodržovat. Závěr práce je věnován souhrnu informací a hodnocení dosažených výsledků při plnění stanovených cílů práce.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses