Příspěvek ke studiu politického a hospodářského vývoje Velké Británie za vlády Johna Majora (1990-1997) - Kinský, Jiří; Kovář, Martin, 1965-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Bakalářská práce je analýzou období vlády Johna Majora ve Velké Británii. Nejprve se zabývá koncem vlády Margaret Thatcherové a hospodářsko-politickou situací Velké Británie na počátku devadesátých let a poté analyzuje okolnosti nástupu Johna Majora do čela Konzervativní strany. Následně analyzuje zavedení Občanské Charty, což byla klíčová událost v první Majorově vládě. Poté jsou rozebrány všeobecné volby, účast Velké Británie v mechanismu směnných kurzů a také problematika Maastrichtské smlouvy. Práce dále pojednává o Irské otázce, rostoucích sporech uvnitř Konzervativní strany a následnými stranickými volbami o post lídra. Opomenuty nejsou ani reformy týkající se vzdělání a sociálního zabezpečení. V závěru se práce zabývá všeobecnými volbami, odstoupením Majora z čela Konzervativní strany a v samotném závěru je pojednáno i o politickém stylu premiéra. V příloze je analyzován i hospodářský stav Velké Británie v období Majorovy vlády.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses