Analýza trhu práce z pohledu regionů ČR - Slavníková, Lucie (2013)
Hlavním cílem této práce je analýza trhu práce v krajích České republiky v roce 2012 na základě průměrné hrubé měsíční mzdy. Práce zohledňuje členění tohoto statistického ukazatele dle věku, pohlaví a vzdělání zaměstnanců a jejich zařazení do hlavních tříd zaměstnání dle klasifikace CZ-ISCO. Analýza je soustředěna na výši mezd a rozdíly i podobnosti mezi kraji v platové a mzdové sféře. Analyzována je také meziroční změna průměrné hrubé měsíční mzdy mezi lety 2011 a 2012. Mimo to práce porovnává strukturu čistého disponibilního důchodu a výdajů na konečnou spotřebu domácností s ročním objemem hrubých mezd a zkouší prostřednictvím srovnání mezd a nezaměstnanosti aplikovat ekonomickou teorii Phillipsovy křivky na kraje v České republice.