Vybrané podoby pohledávek v účetnictví - Míková, Lenka; Jirásková, Simona; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Bakalářská práce se zabývá událostmi vedoucích ke vzniku pohledávek a jejich účtováním. Začátek práce vymezuje pojem pohledávka, české účetní zákonné předpisy závazné pro účetní jednotky a místo pohledávek v rámci účtové osnovy a jejich vykazování v rozvaze. Druhá kapitola rozebírá vybrané události vedoucí ke vzniku pohledávky a zároveň ukazuje jejich správné zaúčtování. Třetí kapitola je věnována pohledávkám znějícím na cizí měnu, které jsou spojeny s povinností přepočtu na měnu domácí a vznikem kurzových rozdílů. Čtvrtá kapitola vysvětluje, jak postupovat u pohledávek po lhůtě splatnosti, zaměřuje se jak na opravné položky, tak na odpis pohledávky. Poslední kapitola rozebírá vybrané interpretace Národní účetní rady. Jedna se týká odpisu cizoměnové pohledávky a další dvě jsou zaměřeny na problematiku dotací, interpretace jsou rovněž doplněny o praktické příklady účtování.
Vedoucí práce: Simona Jirásková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses