Analýza redistribučního efektu systému důchodového pojištění v ČR v letech 2004 - 2010 - Švácha, Jan; Slintáková, Barbora; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Systém důchodového pojištění je ve většině zemí postaven převážně na principu sociální solidarity. Aby mohla být naplněna podstata tohoto principu, musí nutně docházet k přerozdělování neboli redistribuci. Cílem této diplomové práce je kvantifikace a následná horizontální analýza míry redistribuce, která se vyskytuje v českém důchodovém systému. V návaznosti na tento cíl je v práci dále zkoumáno, zda je Česká republika charakteristická přítomností bismarckovského či spíše beveridgeského typu penzijního systému. K naplnění uvedených cílů jsou použity celkem čtyři metody. Zatímco kvantifikace míry redistribuce je prováděna pomocí indexu progresivity využívajícího Giniho koeficient a pomocí kvintilového rozpětí hrubých náhradových poměrů, charakter penzijního systému je zkoumán metodou odhadu bismarckovského faktoru a Lefebvrovým indexem. Využitím dat za období mezi roky 2004 a 2010, která pro účely této práce poskytl Český statistický úřad, byla v důchodovém systému České republiky identifikována poměrně vysoká míra redistribuce, u které lze však pozorovat mírně klesající trend. V souladu s očekáváním pak tato práce dochází k závěru o beveridgeském typu našeho penzijního systému.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses