Využití sociálních sítí pro studentskou spolupráci - Pavlíček, Tomáš (2013)
Cílem práce je identifikovat zda studenti využívají pro spolupráci spíše sociální sítě, nebo dávají přednost jiným IT nástrojům. Pro dosažení vytyčeného cíle byl použit sociologický výzkum. Díky poznatkům získaným z prostudovaných materiálů je charakterizována činnost spolupráce a jsou uvedeny možné nástroje, které ji mohou v oblasti IT zajišťovat. Dalším důležitým aspektem je charakteristika spolupráce studentů a identifikace IT nástrojů a aktivit, které v rámci spolupráce studenti využívají. Na základě těchto poznatků vznikl výzkumný model, který vedl k formulaci otázek dotazníkového šetření. Hlavním přínosem jsou zjištěné výsledky sociologického výzkumu, které by se mohly stát podkladem pro vysoké školy, jež zamýšlejí investici do tvorby vlastní školní sociální sítě. Tyto výsledky by mohly rovněž najít uplatnění pro tvůrce sociální sítě Facebook, která se ukázala jako nejvyužívanější sociální sítí pro oblast spolupráce.