Ambient Intelligence – technologie a její implikace pro obchod a veřejnou správu - Peková, Alice (2013)
Tato práce se soustřeďuje na oblast ambientní inteligence. Představuje základní myšlenky a požadavky, jež jsou na tento koncept kladeny. Ambientní inteligence je zde uvedena do kontextu s příbuznými oblastmi výzkumu. Práce se dále věnuje v současnosti existujícím aplikacím ambientní inteligence v základních oblastech -- dům, péče o zdraví, vzdělání, transport a obchod. Navrhuje se nový scénář možného použití v oblasti nakupování v supermarketu a diskutují se jeho přínosy a omezení. Součástí práce je i krátká diskuze o rizicích ambientní inteligence, jak je představila pracovní skupina SWAMI.