Jak se změní preference spotřebitelů při změně cen MHD a užití automobilu - Mus, Jakub (2013)
Hlavním zkoumaným bodem práce bylo empiricky zjistit míru podílů substitučního a důchodového efektu na výsledné celkové změně u vysokoškolského obyvatelstva České republiky. Podrobil jsem zkoumání hypotézu: "V případě změny cen jízdy MHD a jízdy automobilem bude u spotřebitelů převládat důchodový efekt nad substitučním" Zkoumanou hypotézu se nepodařilo potvrdit. Substituční efekt se na výsledné změně chování podílel v obou případech větší měrou. Zhruba okolo 66 %. Na důchodový efekt pak připadala změna z 34 %. Výsledky práce je možné aplikovat do reálného života a využít je v případech doporučení v hospodářské politice.