Analýza determinant rezervační mzdy - Baboráková, Jana (2013)
Tato práce zkoumá velikost a faktory ovlivňující rezervační mzdu v České republice. Empirická analýza je založena na datech z dotazníkového šetření mezi nezaměstnanými jedinci provedeného v okresech Praha a Děčín v únoru 2013. Vzhledem k rozdílným hodnotám makroekonomických ukazatelů na daných trzích práce je zkoumána i alternativní hypotéza o vyšší rezervační mzdě v Praze. Výsledky naznačují, že rezervační mzdu ovlivňuje předešlá mzdová sazba, věková skupina, příjem sociálních dávek, vzdělání, pohlaví a délka trvání nezaměstnanosti. Byl také prokázán signifikantní rozdíl ve výši rezervačních mezd dvou uvedených okresů. V Praze jsou rezervační mzdy vyšší než v Děčíně.