Hospodářský cyklus a návštěvnost historických památek - Jůvová, Kateřina (2013)
Tato práce se zabývá ekonometrickou analýzou vlivu hospodářského cyklu na návštěvnost historických památek. Pro účely bakalářské práce byla použita data o návštěvnosti hradu Potštejn a o návštěvnosti zámku Častolovice z období 2003 -- 2012. Regresní analýzou za pomoci metody nejmenších čtverců a Cochrane-Orcutt metody docházím k závěru, že hospodářský cyklus nemá vliv na návštěvnost těchto dvou památek. Klíčovými faktory návštěvnosti jsou ceny vstupného a cena pohonných hmot. Dále se v práci zabývám modelováním sezónnosti. Bylo zjištěno, že návštěvnost obou památek je největší v srpnu a naopak nejméně lidí oba objekty navštíví v září.