Odložená daň - Kartáková, Romana (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou odložené daně, jež je významnou účetní oblastí, neboť ovlivňuje výši disponibilního zisku. Teoretická část práce popisuje daň z příjmů a vysvětluje rozdíl mezi splatnou a odloženou daňovou povinností. Specifikuje účetní legislativu České republiky i Mezinárodní účetní standardy, které se odložené daně týkají. Rozebírá podstatu a význam odložené daně, popisuje tituly, které vedou k jejímu vzniku. Vysvětluje postup výpočtu, účtování a vykazování odložené daňové povinnosti. Praktická část řeší tituly vedoucí ke vzniku odložené daňové pohledávky nebo odloženého daňového závazku, zabývá se výpočtem, účtováním a vykazováním odložené daně v dané společnosti. Poukazuje na její vliv na výsledek hospodaření i rentabilitu, jež je součástí analýzy odložené daně za poslední tři účetní období