Analýza ekonomické efektivnosti jízdného u Dopravního podniku hl.m. Prahy - Kincl, Tomáš (2013)
Je současná výše jízdného v městské hromadné dopravě v Praze ekonomicky nejefektivnějším možným řešením? Provedená analýza to vyvrací. Důvodem je dlouhodobě velmi malý podíl tržeb z jízdného a naopak velmi výrazný podíl dotací z rozpočtu hl. m. Prahy na výnosech dopravního podniku za existence výrazného používání osobních automobilů jako způsobu dopravy po hlavním městě. Bylo by hrazením plné výše jízdného čistě jen z veřejných rozpočtů dosaženo efektivnějšího řešení? Analýza hypotézu potvrzuje. Spolu s podpůrným administrativním opatřením by "nulové" jízdné pravděpodobně vedlo k výraznému omezení osobního motorismu, což by mělo za následek zlepšení stavu ovzduší, hlukové situace, kongescí v dopravě a ušetření nákladů spojených s automobilovou dopravou, které by minimálně vyrovnaly ušlé tržby z jízdného. I přes případná existující rizika by patrně bylo dosaženo větší efektivity.