Teorie a praxe korporátních daní - Pavlínková, Sabina (2013)
Předkládaná práce pojednává o problematice korporátního zdanění. V současném globálním světě mohou korporace snadno měnit své sídlo a přesouvat daňovou základnu na daňově výhodnější území. Jedním z důležitých aspektů, který ovlivňuje majitele korporací při rozhodování o umístění sídla, je statutární sazba korporátní daně. Dalším trendem moderní doby je přesun daňového břemene od přímých daní směrem k nepřímým. Tato diplomová práce si klade za cíl provést empirickou analýzu korporátního zdanění na základě primárních dat získaných ze statistik OECD a Eurostatu. Dle provedené analýzy je možné dojít k závěru, že statutární sazba není jediným faktorem, který ovlivňuje výši výnosů z korporátní daně, a i přes její neustálé snižování docházelo k nárůstu výnosů z této daně. Nicméně, vzhledem k distorzním efektům korporátní daně tato daň v rámci daňového mixu snižuje svůj podíl. Daňové břemeno je tak více přenášeno směrem k nepřímým daním, jejichž distorzní efekty jsou nižší.