Hodnocení konkurenceschopnosti železniční a autobusové dopravy v relaci Praha – České Budějovice - Uhlířová, Jana (2013)
Bakalářská práce zkoumá konkurenceschopnost autobusové a železniční dopravy na trase Praha -- České Budějovice. Jejím cílem je zjistit pomocí relevantních ekonomických, časových a kapacitních ukazatelů, jaký dopravní prostředek je na dané trase konkurenceschopnější. V úvodu práce popisuji charakter trati a vývoj železniční, autobusové infrastruktury. V praktické části, pomocí faktorů konkurenceschopnosti, zkoumám nejdříve samostatně konkurenceschopnost jednotlivých módů, následně srovnávám železniční a autobusovou dopravu. Na základě výsledků analýzy vyvozuji v závěru hypotézu o vyšší konkurenceschopnosti autobusové dopravy a také předpokládanou změnu v budoucnosti, kdy s velkou pravděpodobností se stane konkurenceschopnější železnice.