Formy zabezpečování veřejných služeb obcemi - Střílková, Pavla (2013)
V rámci samostatné působnosti zajišťují obce veřejné služby prostřednictvím různých forem, které lze rozdělit na interní a externí. V práci jsou na vzorku čtyř vybraných obcí analyzovány formy zabezpečení péče o veřejnou zeleň a nakládání s komunálním odpadem. Současně jsou zkoumána kritéria pro výběr těchto forem a řešena otázka, jaký vliv mají zvolené formy na kvalitní, pohotové a hospodárné zajištění veřejných služeb. V závěru je provedena analýza nákladovosti a hodnocení výsledků vybraných činností podle jednotlivých obcí.