Analýza dopadu změn ve zdanění cigaret - Fousová, Zuzana (2013)
Diplomová práce se zabývá analýzou dopadu změn ve zdanění cigaret v České republice. Pro průzkum jsou použita sekundární data. Dopady změn ve zdanění cigaret jsou zde kvantifikovány na základě analýzy cen pro konečného spotřebitele vybraných značek cigaret před změnou sazby spotřební daně z cigaret a daně z přidané hodnoty a po změně. Poté je určena daňová incidence a její přesun. V první kapitole je charakteristika spotřební daně z tabákových výrobků a popis jejího vývoje v ČR a harmonizace v rámci EU. Druhá kapitola se zaměřuje na teorii a praxi měření přesunu a dopadu spotřební daně z cigaret a ve třetí kapitole je provedena vlastní analýza.