Projevy lokální kultury města Nymburk - Novák, Ondřej (2013)
Práce popisuje město Nymburk z kulturologického a antropologického hlediska. Mapuje památky, jakoţ i ţivou kulturu a jejich význam v životě obyvatel. Zdůrazňuje hlubší souvislosti mezi kulturou a obyvateli. Práce dále shrnuje vztahy a postoje veřejnosti k jednotlivým kulturním projevům, upozorňuje na aktuální problémy. V práci je vysvětlena podpora lokálních kulturních aktérů prostřednictvím grantové politiky města. Práce umožňuje získat celkový vhled a zorientovat se v kultuře města z mnoha různých úhlů pohledu. Rovněž nabízí možné další směry úvah o alokaci veřejných financí do městské kultury.