Československo a americký úvěr z roku 1946 (ekonomické a politické souvislosti) - Kasíková, Jana (2013)
Předložená práce se zabývá problematikou úvěru poskytnutého Československu v r. 1946 Export Import bankou Spojených států Amerických. Jedná se o úzce vymezené téma, ale pomocí studia čerpání úvěru a především příčin jeho náhlého pozastavení téhož roku na podzim je možné vypozorovat širší dobové politicko-ekonomické okolnosti. Cílem práce mimo jiné je na příkladu z hospodářských dějin Československa ukázat, že ekonomická jednání nelze odtrhnout od politického a kulturně-společenského kontextu, která je zásadně ovlivňují. Jednotlivé kapitoly práce popisují tehdejší mezinárodní úvěrové instrumenty, hospodářské potřeby poválečného Československa, tedy politické, hospodářské a sociální souvislosti a jeho snahu o získání úvěru. Dále jsou analyzovány analyzují jednotlivé fáze vyjednávání o úvěru a okolnosti zastavení jeho čerpání. Právě zde se ukazuje širší politický kontext tehdy počínajícího bipolárního rozdělení světa, majícího vlív na politiku a hospodářský systém Československa.