Systém Kalis a využitie logických podmienok v optimalizačných úlohách - Murčová, Veronika (2013)
Práca sa zaoberá programovaním s obmedzujúcimi podmienkami (constraint programming) a prácou v systéme Kalis. Cieľom práce je poskytnúť informácie o riešení úloh programovania s obmedzujúcimi podmienkami, základných algoritmoch a priblížiť riešenie týchto úloh pomocou na to určeného softvéru. Práca je rozdelená do troch hlavných častí, prvá časť je venovaná popisu základných princípov, predstaveniu praktického využitia týchto úloh a prezentovaniu metód, ktoré sa používajú pri výpočte. Druhá časť sa venuje systému Xpress-Kalis a obsahuje základné informácie o produkte FICO Xpress Optimization Suite, ktorého súčasťou je aj systém Kalis. V tejto kapitole sa nachádza aj stručný popis základných zásad práce so systémom Kalis. Tretia časť je venovaná praktickej ukážke riešenia úlohy obchodného cestujúceho v systéme Kalis.