Analýza vlivu monetární politiky Fed na dot-com krizi v USA - Švadleňák, Michal (2013)
Cílem této bakalářské práce je analýza vlivu monetární politiky Federálního rezervního systému na dot-com krizi. Práce je tematicky rozdělena do tří hlavních částí. První část se zabývá monetární politikou během devadesátých let minulého století. Toto období je charakteristické dlouhodobě expanzivní monetární politikou. Druhá část práce popisuje průběh dot-com krize a zkoumá její příčiny. Poslední část práce se zabývá monetárními pravidly, zejména Taylorovým, Mankiwovým, Galího a McCallumovým pravidlem. Pomocí těchto pravidel je analyzován vývoj krátkodobé úrokové sazby a peněžní báze jako hlavního měřítka strategie měnové politiky. Práce naznačuje, že kromě technologického faktoru, mohla být příčinou dot-com krize i monetární politika Federálního rezervního systému na konci devadesátých let. Vznik technologické bubliny na burzovním trhu pravděpodobně způsobil nepřiměřený růst peněžní báze v letech 1999-2000.