Konkurenceschopnost ČR po vstupu do EU - Říhová, Monika (2013)
Práce se zabývá konkurenceschopností České republiky po vstupu do Evropské unie. V teoretické části bakalářské práce jsou popsány jednotlivé indikátory, pomocí kterých sleduje Světové ekonomické fórum konkurenceschopnost jednotlivých států. Výsledky šetření jsou následně prezentovány ve Zprávě o globální konkurenceschopnosti, která je pro tuto práci klíčovým zdrojem. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit metodologii měření konkurenceschopnosti pomocí multikriteriálních ukazatelů, a posoudit její případné nedostatky. Kriticky je pohlíženo na měření konkurenceschopnosti pomocí měkkých dat, která snižují vypovídací schopnost výsledků. Analytická část se zabývá současným postavením České republiky v mezinárodním srovnání a představuje výsledky měření v jednotlivých oblastech.