Diskriminace na trhu práce v České republice a ve Velké Británii - Štěpánková, Anna (2013)
Problematika diskriminace na trhu práce je velmi diskutovaným tématem. O jejím rozsahu a konkrétních diskriminačních faktorech a ukazatelích ale již takové povědomí není. V teoretické části této práci vysvětluji nerovnost mezi muži a ženami na trhu práce pomocí ekonomických a sociologických modelů. Konkrétní čísla, potvrzující tyto teorie, jsou zjišťována pomocí diskriminačních indikátorů jako je ekonomická aktivita žen a mužů, rozdíl mezd žen a mužů a procentuální zastoupení žen v manažerských pozicích. Všechny tyto ukazatele jsou porovnávány v podmínkách České republiky, Velké Británie a průměru Evropské Unie. Za cíl práce jsem si vytyčila zjistit skutečná data a informace o problematice diskriminace a ověřit teorii, že Velká Británie je v řešení otázek genderové nerovnosti dál než Česká republika.