Porovnání demografického vývoje Kolumbie a Španělska - Kučerová, Markéta (2013)
Hlavním tématem bakalářské práce je porovnání demografického vývoje Kolumbie a Špa-nělska. V první části práce jsou popsány základní charakteristiky obou zemí týkající se státního uspořádání, historického vývoje, ekonomiky a imigrace z Kolumbie do Španělska. Následně jsou definovány základní demografické a ekonomicko-demografické ukazatele a popsána metodologie práce. Analytická část práce je rozdělena na dvě kapitoly, z nichž první je zaměřená na analýzu demografických a ekonomicko-demografických ukazatelů v roce 2005. V druhé kapitole je porovnán vývoj střední délky života, kojenecké úmrtnosti a úhrnné míry plodnosti v Kolumbii a ve Španělsku v letech 1960 -- 2011 a provedena ana-lýza závislosti demografického vývoje pomocí regresní a korelační analýzy. Cílem práce je potvrdit, že populace Kolumbie je mladší než populace španělská a zjistit, zda existuje závislost mezi demografickým vývojem Kolumbie a Španělska.