Vliv katastrof na odvětví pojišťovnictví - Cvrčková, Jitka (2013)
Diplomová práce se zabývá katastrofickými událostmi, jejich dopady na odvětví pojišťovnictví a dále finančním řešením následků katastrof. Úvodní kapitola poskytne prvotní seznámení s problematikou v podobě vymezení pojmu katastrofa, členění, zmíněna bude i vědní disciplína risk management. V následující části je analyzován dosavadní vývoj katastrof ve světě, podrobnější rozbor je zaměřen na situaci v posledních letech. Dále práce shrnuje vývoj živelních událostí na území České republiky a hodnotí vliv, který má rostoucí intenzita škod na pojistné trhy. Závěrečná kapitola je věnována možnostem krytí škod, jež jsou v této souvislosti využívány. Úhradu následků plynoucích z realizace katastrofických událostí je v měnících se podmínkách na trhu nutné zabezpečovat vícezdrojově.