Analýza produktivity dodavatelů elektřiny na liberalizovaném trhu s elektrickou energií - Šuk, David; Vokoun, Marek; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato bakalářská práce zkoumá problematiku deregulace elektroenergetického odvětví, která v České republice započala v roce 2002. Na základě unbundlingu a vzniku nových firem byla provedena analýza produktivity dodavatelů elektřiny (překupníků elektrické energie). Vliv strategií na produktivitu se podařilo prokázat pouze částečně. Z výsledků regresní analýzy postavené na panelových datech za roky 2003 až 2012 pro 58 společností vyplývá, že strategie orientující se na maloodběratele je v průměru o 1,7 % méně produktivní než strategie zahrnující velkoodběratele i maloodběratele. Strategie orientovaná na velkoodběratele vyšla statisticky nevýznamná. Také se podařilo prokázat, že pokud nabízí firma ve svém portfoliu plyn i elektřinu, má v průměru vyšší produktivitu práce o 1 %. Ta je též vyšší, pokud se jedná o firmu působící na trhu s elektřinou před deregulací, konkrétně o 2,5 %. Zároveň výsledky potvrzují závěry předchozí studie ve Velké Británii, efekty deregulace na produktivitu mají nejdříve negativní dopad a po určitém čase působí pozitivně.
Vedoucí práce: Marek Vokoun
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses