Charakteristika a vybrané aspekty irské památkové péče - Procházka, Filip (2013)
Předmětem této práce je analýza vybraných aspektů památkové péče v Irsku. Důraz je kladen na přiblížení legislativního prostředí, institucí, politiky a principů, které Irsko v této oblasti uplatňuje. Zohledněny jsou dále rozdíly mezi veřejným a soukromým sektorem a souvislosti památkové péče s turistickým ruchem v Irsku. Praktickou částí práce je pak porovnání zjištěných poznatků s českým prostředím památkové péče, definování vzájemných rozdílů a jmenování efektivních prvků, které mohou být uplatnitelné v české památkové péči.