Ekonomie štěstí Jsou zaměstnaní studenti šťastnější? - Rybka, Jan (2013)
Tato práce se zabývá vlivem zaměstnání, respektive podnikání studentů vysokých škol na území České republiky na jimi reportovaný subjektivní pocit štěstí. Za použití dat z dotazníkového šetření provedeného na jaře roku 2013 byla tato otázka formulována do několika ekonometrických modelů a podrobena analýze. Bylo zjištěno, že faktor práce má pozitivní vliv na pociťované štěstí vysokoškolských studentů, ačkoli na nepřesvědčivé hladině významnosti. Dále je potvrzena nutnost zahrnutí psychologicko-motivačního faktoru přístupu k práci a jsou zjištěny některé statisticky významné determinanty pocitu štěstí u zkoumané skupiny obyvatel, jako spokojený partnerský vztah či uspokojující možnosti využití volného času.