Alternativy evidence individuálního podnikatele a jejich vliv na základ daně - Čechová, Michaela (2013)
Cílem bakalářské práce je komparace evidencí hospodářské činnosti individuálního podnikatele a posouzení jejich vlivu na výši daně z příjmů fyzických osob. První část popisuje možnosti, pro které se může individuální podnikatel rozhodnout. Druhá část je zaměřena na zjištění základu daně a výpočet daně z příjmů fyzických osob s orientací na dílčí základ daně z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti. Závěrečný příklad zhodnotí, která evidence by byla pro individuálního podnikatele výhodná především z hlediska snížení daňové zátěže; taktéž s přihlédnutím k povinnostem, které podnikající fyzické osobě vzniknou z titulu sociálního a zdravotního pojištění.