Vývoj sčítání lidu, domů a bytů v ČR - Žemlíková, Jana (2013)
Bakalářská práce na téma Sčítání lidu, domů a bytů v České republice má za úkol zkompletovat a zhodnotit veškeré dostupné informace týkající se populačního censu na našem území. Práce se zabývá zejména významem sčítání, neboť soupis obyvatel se neprovádí jen pro demografické účely, ale veškerá zjištěná data slouží jako podklady pro použití v mnoha oblastech, jako například ve zdravotnictví, školství, politice a dalších. Práce také popisuje historický vývoj sčítání obyvatelstva na území České republiky již od středověku a podává informace o zatím posledním sčítání z roku 2011. Hlavním cílem této práce je porovnání rozdílů v některých charakteristikách mezi kraji podle dat získaných ze sčítání 2011. Zpracované výsledky jsou uvedeny pomocí absolutních a relativních čísel a některé jsou znázorněny graficky. Práce je doplněna o ukázku sčítacích formulářů.