Zaměstnanost cizinců v České republice - Šafránková, Ester (2013)
Cílem této práce je poskytnout obraz o zaměstnanosti cizinců žijících v České republice v širších souvislostech a retrospektivně popsat vývoj hlavních demografických charakteristik. V první části práce se věnuji vymezení základních pojmů souvisejících se zaměstnáváním cizinců v České republice, legislativě a jejím změnám, dále se zabývám souvislostí ekonomického vývoje a zaměstnávání cizinců na českém trhu práce. Zmíněny jsou také problémy se zdroji dat a distorze ve statistikách. V dalších částech práce se věnuji demografické analýze cizinců v České republice, jejich zaměstnanosti a prokázání souvislosti s ekonomickým vývojem. Větší pozornost je věnována pěti nejčastějším státním občanstvím cizinců v České republice. V práci je kladen důraz na propojení analýzy zaměstnanosti z pohledu demografie s ekonomickým vývojem, politicko-legislativními procesy a základními charakteristikami cizinců na území České republiky.