Komparace produktivity islámských a tradičních bank - Zemanová, Kateřina; Vokoun, Marek; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato bakalářská práce si klade za cíl seznámit čtenáře s alternativním typem islámského bankovnictví, které nepracuje s úrokem, a zároveň provést komparativní analýzu produktivity islámského a tradičního, s úrokem pracujícího, bankovního systému. Pro regresní analýzu bylo vybráno celkem 44 bank z šesti států s duálním bankovním systémem. Použitá panelová data zahrnují období od roku 1994 do roku 2012. Produktivita sledovaná na úrovni bank byla odhadnuta pomocí Cobb-Douglasovy produkční funkce rozšířené o set dummy proměnných, zastupující druh banky a stát, v němž finanční instituce podnikají. Výsledky provedených Hausmanových testů modelu s fixními efekty oproti modelu s náhodnými efekty poukazují v plném vzorku dat i plně balancovaném vzorku dat na nemožnost srovnávání časově stálých charakteristik bank, tj. použití modelu s náhodnými efekty a přímé srovnání typu bankovnictví. Prezentované modely s nižším počtem pozorování a omezením na počet zaměstnanců, tj. vyhovující Hausmanovu testu, vykazovaly statistickou nevýznamnost dummy proměnných typu bankovnictví a není tak možné v průměru statisticky rozlišit, který typ bankovnictví je produktivnější. Jako statisticky významné se ukázaly výsledky srovnání bank ve Velké Británii, kde tradiční banky jsou produktivnější než jejich islámské protějšky.
Vedoucí práce: Marek Vokoun
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses