Strategická analýza - Jedličková, Martina (2013)
Cílem této práce je poskytnout strategickou analýzu Českému národnímu podniku s.r.o. Tento podnik se zabývá prodejem českých výrobků a také výrobou kosmetických produktů. První část práce se zabývá vysvětlením teoretických pojmů a postupů pro vytváření strategické analýzy. Nejdříve je prováděna vnější analýza okolí, jeho vlivů a faktorů. Vnější analýza se dělí na analýzu makrookolí, zde je použita tzv. PEST analýza a analýzu mikrookolí, kde je aplikován Porterův model Pěti konkurenčních sil. Dále jsou zkoumány vnitřní faktory, tedy zdroje a schopnosti jejich využití. Pro vnitřní analýzu je použita finanční analýza a hodnototvorný řetězec. Na závěr těchto dvou analýz je provedena syntéza. SWOT analýza a analýza specifických předností shrnují zjednodušeně vnitřní i vnější analýzy. Veškerá teorie je pak aplikována v praktické části. Tato práce má být prakticky využitelná pro vedení podniku a poskytnout podněty ke strategickému rozhodování.