Rozvoj lázní Poděbrady podle plánů Františka Jandy - Kvačková, Barbora (2013)
Bakalářská práce se zabývá historií urbanistického řešení a jeho dopady na vývoj města Poděbrady. V práci jsou popsány a diskutovány klíčové plány architekta Františka Jandy od roku 1910 do roku 1948. V každém základním historickém období české historie od roku 1908 do současnosti je popsán stavební vývoj lázeňské části města a na příkladech jsou uvedeny stavební aktivity města. V každé kapitole je také zhodnoceno, jak se konkrétní období celkově odrazilo na urbanistickém obrazu města. V závěrečném shrnutí jsou uvedeny kladné i záporné dopady plánů Františka Jandy na současnou podobu Poděbrad. Z pozitivních dopadů jsou nejdůležitější: 1) Vytvoření základů urbanistické koncepce lázeňského města, 2) Promyšlené propojení města s okolní přírodou, 3) Uchování klidové zóny v lázeňském středu. K negativním dopadům patří: 1) Podcenění významu automobilové dopravy a jejího řešení v rámci města, 2) Přecenění významu železnice a negativní působení tělesa železniční trati ve městě.