Zneužití tradiční lidové kultury ke komerčním účelům - Zelinková, Barbora (2013)
Cílem této bakalářské práce je zmapování problematiky zneužívání tradiční lidové kultury ke komerčním účelům. Hlavní část se věnuje jednotlivým způsobům zneužívání, důsledkům, které z tohoto zneužívání plynou, a také zásadám ochrany tradiční lidové kultury před nevhodnou komercializací. Práce dále popisuje vývoj péče o tradiční lidovou kulturu, a vychází přitom z dokumentů, úmluv a koncepcí UNESCO, které byly v rámci této kultury přijaty. Součástí práce je i dotazník, který má za úkol zjistit, jaké je v současné době povědomí široké veřejnosti o tradiční lidové kultuře, a jaký je její názor na komerční zneužívání této kultury.