Zahraniční obchod Československa s Velkou Británií v letech 1918 - 1923 - Javůrková, Michaela (2013)
Cílem práce je analýza zahraničního obchodu Československé republiky s Velkou Británií v letech 1918-1923. Ta se primárně zaměří na význam Spojeného království pro nově vzniklou republiku. Text se nejprve věnuje samotnému Československu a jeho hospodářské situaci po 1. světové válce. Následně se práce zaměří na politické vazby s Velkou Británií a neúspěšné bezpečnostní záruky. Stěžejním předmětem této práce budou obchodní vazby, které ukážou první kontakty obou států. Ty spočívaly v několika jednáních ohledně půjček, obchodní komory, zřizování banky nebo uzavírání obchodní smlouvy. Autorka se dále detailně věnuje analýze importu a exportu vybraných zemí, kde zkoumá komoditní strukturu, objem a hodnotu, na jejichž základě se snaží ukázat významnost Velké Británie pro Československou republiku. Přínos práce spočívá v uceleném pohledu na společné kontakty zmíněných zemí v prvních pěti letech a to nejen po stránce politické, ale především obchodní.