Vzdušný prostor volných tratí v České republice - Mikulenka, Jiří (2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na koncept Vzdušného prostoru volných tratí a na jeho zavedení v České republice. Hlavním cílem práce je blíže popsat zavedení tohoto konceptu ve vzdušném prostoru České republiky a analyzovat jeho přínosy. Pro lepší pochopení problematiky jsou v teoretické části práce popsány pojmy, které se úzce pojí s leteckou dopravou - vzdušný prostor a jeho členění, letové provozní služby a poplatky za tyto služby. Dále jsou zmíněny důležité mezinárodní organizace působící v letectví a právní rámec celého konceptu. V praktické části práce je zmíněna metodika analýzy přínosů a prezentovány výsledky. Z výsledků analýzy jsou patrné hlavní přínosy zavedení konceptu a to ekonomického rázu z pohledu leteckých dopravců ve formě úspor nákladů spojených s pohonnými hmotami a ekologického rázu v podobě snížení množství produkovaných emisních plynů.