Vliv migrace na kriminalitu v ČR - Hlad, Pavel (2013)
Tato bakalářská práce využívá panelová data ke zjištění vztahu mezi mírou imigrace a mírou majetkových trestných činů v ČR v letech 2005 až 2011. Navzdory veřejnému mínění výsledky odhadu modelu metodou "fixed effect" ukazují negativní vliv imigrace na míru kriminality, respektive, že přibývající počet imigrantů v obyvatelstvu snižuje počet zločinů na jednoho obyvatele. Negativní vliv byl odhalen i u jednotlivých trestných činů (loupeží, krádeží vloupáním, krádeží prostých), přičemž největší závislost byla nalezena u krádeží prostých. Při zkoumání vlivu jednotlivých národností byl zjištěn silný pozitivní vliv občanů slovenské národnosti na počet trestných činů.