Odhad potenciálního produktu v ČR a jeho vztah k hospodářskému cyklu - Svatošová, Ludmila; Kloudová, Dana; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Potenciální produkt bývá užíván jako indikátor průběhu hospodářského cyklu. Cílem této práce je porovnat výsledky jednotlivých metod odhadu potenciálního produktu a ověřit hypotézu, že potenciální produkt respektive produkční mezera mohou sloužit jako spolehlivý indikátor k určení fáze hospodářského cyklu v podmínkách České republiky v letech 1996 - 2012. K odhadu potenciálního produktu bylo použito šesti metod -- lineární trend, Hodrick-Prescottův filtr, Baxter-Kingův filtr, Butterworthův filtr, Kalmanův filtr a produkční funkce. Na základě těchto odhadů byla stanovena produkční mezera. Srovnání výsledků všech použitých metod poukazuje na shodný vývoj trendu potenciálního produktu. Všechny použité metody odhadu potenciálního produktu, kromě Butterworthova filtru, prokázaly, že jejich výsledky jsou dobrými indikátory hospodářského cyklu v České republice.
Vedoucí práce: Dana Kloudová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses