Analýza determinantů nezaměstnanosti v České republice se zaměřením na vliv charakteristik regionu - Čechová, Gabriela (2013)
Bakalářská práce se věnuje analýze rovnovážných a nerovnovážných faktorů ovlivňujících míru nezaměstnanosti v českých krajích. Pro analýzu jsou využita panelová data pro 14 krajů České republiky v období 1993-2012. Mezi hlavní rozdíly krajské míry nezaměstnanosti patří například podíl obyvatel ve věku 15-29 let. Pokud se tento podíl zvětší o jeden procentní bod, míra nezaměstnanosti v kraji vzroste o 2,5 %. Jako další významný faktor se projevil podíl obyvatel s maturitní zkouškou. Při růstu míry osob s maturitní zkouškou o jeden procentní bod se míra nezaměstnanosti sníží o 7,3 %. Do rozšiřujícího modelu byly rozděleny kraje do dvou skupin podle míry nezaměstnanosti. Prokázalo se, že u krajů s vyšší průměrnou mírou nezaměstnanosti má na jejich míru nezaměstnanosti větší vliv sektorové rozložení ekonomiky, než u krajů s nižší mírou nezaměstnanosti, kde hraje roli zejména vybavení kraje.