Vliv hospodářského cyklu na úmrtnost způsobenou konzumací alkoholu v zemích EU - Smržová, Kristýna (2013)
Práce vyšetřuje jaký dopad má hospodářský cyklus (vyjádřený převážně mírou nezaměstnanosti) na míru úmrtnosti vlivem konzumace alkoholových nápojů. Regresní analýzy jsou provedeny metodou nejmenších čtverců OLS i metodou fixních efektů (FE) se zahrnutím robustních chyb. Datový soubor sleduje 26 členských zemí Evropské Unie ve vybraných letech 1999 -- 2010, z nichž byla vytvořena panelová data. Výzkum ukázal významnost hlavní vysvětlující proměnné na klasických hladinách významnosti jen u ženské populace. Další výsledky (s omezenou signifikancí) naznačují, že zvýšení míry nezaměstnanosti povede k snížení míry úmrtnosti vlivem alkoholu. Výsledky mé práce se tedy více přiklání k názorům vědce Ruhma.