Vliv hospodářského cyklu na úmrtnost způsobenou konzumací alkoholu v zemích EU - Smržová, Kristýna; Bisová, Sára; Šťastný, Dan, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce vyšetřuje jaký dopad má hospodářský cyklus (vyjádřený převážně mírou nezaměstnanosti) na míru úmrtnosti vlivem konzumace alkoholových nápojů. Regresní analýzy jsou provedeny metodou nejmenších čtverců OLS i metodou fixních efektů (FE) se zahrnutím robustních chyb. Datový soubor sleduje 26 členských zemí Evropské Unie ve vybraných letech 1999 -- 2010, z nichž byla vytvořena panelová data. Výzkum ukázal významnost hlavní vysvětlující proměnné na klasických hladinách významnosti jen u ženské populace. Další výsledky (s omezenou signifikancí) naznačují, že zvýšení míry nezaměstnanosti povede k snížení míry úmrtnosti vlivem alkoholu. Výsledky mé práce se tedy více přiklání k názorům vědce Ruhma.
Vedoucí práce: Sára Bisová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses