Památková péče ve Španělsku - Menclová, Eliška (2013)
Práce přibližuje s ohledem na historické souvislosti a správní uspořádání současný stav kulturní politiky a péče o památky ve Španělském království. Vzhledem k absenci obecně dostupných informací k tomuto tématu se práce snaží souhrnně analyzovat prostředí a systém památkové péče ve Španělsku. Práce popisuje legislativní podmínky v oblasti památkové péče, institucionální zabezpečení, charakteristické prvky kulturního dědictví, způsoby ochrany kulturního dědictví a také typologii vlastnictví v decentralizovaném systému památkové péče ve Španělsku. V neposlední řadě práce přináší základní statistické informace týkající se kultury ve Španělsku a informace o nástrojích podpory vlastníků památek.