Využití lineárního programování při optimalizaci portfolia - Baloun, Daniel (2013)
Mnoho lidí přemýšlí, kam investovat své finanční prostředky, mají ovšem jen omezené informace a nedokážou optimalizovat své portfolio. Velká část by ráda investovala do dluhopisů, ale téměř nikdo nemá kompletní informace o dluhopisech všech států. Tato práce přináší přehled dluhopisů jednotlivých států. V rámci práce byl vytvořen model, který je zaměřen na optimalizaci jejich nákupu. Model zohledňuje jejich výnosnost, rizikovost a preference investora. Na přiloženém CD se nachází aplikace, která byla vytvořena v rámci této práce. Aplikace byla vytvořena pomocí MS Excel a systému pro podporu MPL. Umožňuje investorovi využívat model i bez znalosti MPL a hlubších znalostí MS Excel.