Porovnání úmrtnosti v ČR a v dalších zemích EU - Kleinová, Nikola (2013)
Bakalářská práce porovnává vývoj úmrtnosti v České republice a v dalších státech EU v období od roku 1960 do roku 2010. V úvodu jsou vysvětleny základní pojmy a metody vypočtu úmrtnosti. Hlavní část práce je věnovaná analýze kojenecké úmrtnosti (bez rozlišení pohlaví) a střední délce života při narození a ve věku 30 a 65 let, zvlášť pro muže a pro ženy. Vybrané státy EU jsou rozděleny na "východní" (bývalé socialistické státy) a "západní" (ostatní státy). Cílem práce je srovnání úmrtnosti mezi těmito dvěma skupinami států.