Vliv výdajů na zdraví na růst HDP - Zemánková, Andrea (2013)
Práce analyzuje vztah mezi výdaji na zdraví a hospodářským růstem v České republice a Rakousku mezi roky 1995 až 2010. V poslední době si ekonomové stále více uvědomují a zkoumají spojitost mezi zdravím a produktivitou, proto je cílem mé práce ověřit hypotézy, zda výdaje na zdraví skutečně ovlivňují růst hrubého domácího produktu a zda bohatší státy mají vyšší hodnotu elasticity výdajů na zdraví při růstu HDP. Nejprve je pomocí metody nejmenších čtverců proveden odhad Cobb-Douglasovy produkční funkce, která vychází z modelu, jejž ve svém článku použili Bakare a Olubokun (2011). Práce se rovněž opírá o dílo M. R. Schefflera (2004), jenž ze svého modelu vyvodil tvrzení o elasticitě výdajů na zdraví v rozvinutých a rozvíjejících se zemích. Následně je tedy druhým regresním modelem určena elasticita celkových, veřejných i soukromých výdajů na zdraví při růstu hrubého domácího produktu v obou zemích. Na základě výsledků byly potvrzeny obě hypotézy. Z analýzy tudíž vyplývá, že výdaje na zdraví ovlivňují růst hrubého domácího produktu, což je v souladu s předchozí teorií o pozitivním vlivu výdajů na zdraví na ekonomický růst. Výsledky rovněž potvrzují tezi M. R. Schefflera, že bohaté země mají vyšší elasticitu výdajů na zdraví při růstu HDP.