Vývoj úmrtnosti v České republice - Lončíková, Kateřina (2013)
Bakalářská práce se zabývá vývojem úmrtnosti jako jednoho ze základních demografických procesů. Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na vývoj úmrtnosti v České republice od roku 1920 do roku 2011. Práce nejprve vysvětluje základní metodologii ukazatelů úmrtnosti. Další část práce analyzuje vývoj obecné míry úmrtnosti, kojenecké a novorozenecké úmrtnosti, specifických měr úmrtnosti dle pohlaví, vývoj střední délky života novorozence a střední délky života pro vybrané věky. Na závěr je porovnávána obecná a standardizovaná míra úmrtnosti zvlášť za muže a ženy.